Välkommen
till kennel Belliatus

Uppfödning av raserna griffon belge, petit brabancon och griffon bruxellois.

Trimning av griffon belge och griffon bruxellois

Strävhårig päls hos griffon belge och griffon bruxellois.
 
Vardagstrimningen är en lättare variant av utställningstrimningen då man vid vardagstrimning inte behöver planera för att pälsen ska ha en viss längd vid en viss tidpunkt.
Tips och trix:
Trimma aldrig hunden när den är nybadad och vänta med bad även efter trimningen. Badar man innan trimning blir håret för mjukt för att plockas och badar man direkt efter riskerar man infektion i de öppna hårsäckarna.
Ta tag längst ute på hårstråna och ryck i pälsriktningen. Håll kvar/tillbaka huden med din andra hand. Verkar hunden reagera negativt, ta färre strån åt gången och segdra i stället för att rycka tills det att hunden slappnar av. Ofta är det lättast att börja plocka på hundens rygg om man själv eller hunden inte är van vid trimning.
Segdra pälsen runt nos och vid ögonvrårna.
Potatismjöl, talk eller trimpuder kan användas för att lättare få grepp om pälsen.
Det finns en uppsjö av trimverktyg som underlättar trimninge men dessa kräver en viss teknik i sig så det är enklast att börja att trimma med bara fingrarna.
När väl hunden badas (EJ i samband med trimning) används med fördel ett schampo som är avsett just för sträva pälsar).
Se alltid till att hårstråna som växer mot ögonen är ordentligt trimmade då dessa annars kan skada ögonen. Klipp ALDRIG dessa strån med sax. Hårstråna blir vassare i änden vid saxklippning och kan därför göra mer skada om det ligger mot ögat.
Börja plocka hunden redan när den är valp. Passa på medan den är trött och plocka bara under korta stunder i början. Avsluta när du bestämmer att det är dags, inte när/om valpen opponerar sig.
 
Att förbereda sin hund för utställning innebär att man trimmar griffonen för att ge den ett välskött utseende. Hunden bör ställas ut med en bra sträv päls. Så innan utställningen, ta bara bort de utskjutande tofsarna och förkorta pälsen på huvudet, öronen, tassarna och området runt anus (denna del måste alltid plockas kort, eftersom det gör hundens kropp optiskt kortare). Bada aldrig griffon före en föreställning, eftersom en tvätt kan göra pälsen mjukare. Det måste finnas tillräckligt med päls på hunden, så en hel pälsvårdssession bör inte ske precis innan utställning. De flesta hundar behöver minst tio eller tolv veckor för att komma tillbaka i pälsstruktur efter en fullständig pälsvårdssession.
Griffon bruxellois och griffon belge är robusta små hundar som ska göra ett kompakt intryck. Rasen bör absolut inte ha ett överdrivet tillrättalagt uttryck som till exempel hos en nytrimmad terrier.
1. Skalle: plocka håret ovanför näsan och runt ögonen. Det finns griffoner som har sträv päls, men på skallen är pälsen tunn och fluffig. Försök ändå att plocka, för annars blir håret bara mjukare.
Från mitten av huvudet arbetar du ner mot sidan till den yttre ögonvrån vidare mot nedre botten av örat. Håret under örat kan kortas.
2. Skägg: skägget lägger sig naturligt lätt rundat bakåt, så kamma inte framåt som på en foxterrier. Skägget hos griffon bruxellois/griffon belge ser mer ut som ett så kallat sjömansskägg eller som en skepparkrans. Det ger ett fint uttryck när kanten på skägget är placerat lite längre bakåt än linjen från öga till käke. Se till att det aldrig finns lång päls ovanför linjen från öga till öra (på skallen). Detta kan tyckas komplicerat, men genom att titta på bilder av korrekt trimmade hundar brukar det bli lite lättare att förstå hur man ska göra. Kamma igenom skägget regelbundet med en fintandad kam för att hålla det rent.
3. Stop: plocka bort utstickande hårstrån, speciellt de hårstrån som irriterar ögonen.
4. Öron: här är hårstråna i allmänhet mycket korta. Plockar försiktigt, om det inte fungerar för hand, prova med en fintandad trimskniv. Plocka ut allt hår i öronen.
5. Nacke och front: plocka, men inte allt för kort mellan frambenen.
6. Framben: Plocka. Speciellt det långa mjuka håret bör tas bort. Griffonen ska ha stadiga ben, så om det är något längre sträv päls på dem ger det en fin effekt, detta speciellt på baksidan av frambenen. Se till att håret ser naturligt förkortat ut och att pälsen inte bildar mjuka vågor (som den långa böljande pälsen på benen hos en spaniel).
7. Armbågar: se till att det utväxta håret plockas bort, så att armbågarna inte ser ut att stå ut. Se också till att det inte blir kalt. Det finns vanligtvis lite eller inget hår i armhålorna.
8. Kropp: Plocka. Om hunden är något fint byggd, lämna lite hår under bröstet för att få det att se lite djupare ut. Bröstkorgen bör nå till armbågarna.
9. Bakbenen: Återigen, plocka bort alla långa hårstrån, men för att förhindra att benen ser för tunna ut, lämna eventuellt pälsen lite längre vid framkanten av benet och den del av hasen som är mot tassen. Pälsen på baksidan av benet trimmas väl fram till hasen.
10. Svans: håret under svansen är alltid kort. Plockning är att föredra! Plocka bort alla långa utstickande hårstrån från svansen.
11. Tassar: Plocka bort all utskjutande päls. Tassarna ska vara slutna och påminna om kattassar, så ta inte bort någon päls mellan tårna upptill. Om så önskas kan pälsen under fotsulorna klippas bort.